Disputen

De Haagsche Studenten Vereeniging telt meerdere disputen met elk een uniek karakter en een eigen bestuur.

Deze disputen zijn onderverdeeld in Vrouwendisputen, gemengde disputen en Herendisputen. Het oudste nog actieve dispuut stamt uit 1989, het jongste is opgericht in 2008. Tevens biedt de vereniging de kans aan leeden om zich te ontwikkelen in een van de vele bestuurscommissies, die variëren in intensiviteit en duur.

Het Heeren- en mannendispuut "Oranje Boven"


Platvloers doch beleefd, dat zijn de Heeren en Mannen van het dispuut “Oranje Boven”. Sinds de oprichting in 1989 draagt dit dispuut bij aan de studentikoosheid binnen de muren van de sociëteit, daarmee is “Oranje Boven” het oudst actieve dispuut binnen de HSV. Gewapend met het oranje vest en meters bier zijn de studentenheren niet te missen op de borrelvloer.

“Sermo datur cunctis animi sapientia paucis”. is het credo welk Oranje Boven voert. Hetgeen zoveel betekent als “Het woord is aan vele gegeven, de wijsheid van geest door weinigen verkregen.”

Het dispuut der Haagsche Vikingen

Het enige gemengde dispuut van de Haagsche Studenten Vereeniging is het dispuut der Haagsche Vikingen. Het dispuut der Haagsche Vikingen is opgericht op 4 november 1994.
Een heerlijk georganiseerde chaos is het als de Vikingen samen komen. Onder leiding van de Grootvizier varen zij met de rood met witte vlag door het leven.

De Vikingen leven volgens hun credo en dat luidt als volgt: ‘Bibo et Fumo dunc gleimo septimo est’ hetgeen wat zoveel betekent als “Drinken en roken tot in de zevende hemel”

Het damesdispuut Elle Forte

Damesdispuut Elle Forte domineert al meer dan 20 jaar de sociëteit. Te beschrijven als stoer, actief en vrouwelijk zetten we onze toon op de Haagsche Studenten Vereeniging. Dat we onszelf Elle Fortes noemen, is dan ook geen verrassing als je een sterke vrouw bent!

Wij genieten van het leven en het liefst met elkaar. Ons credo luidt daarom als volgt: “Vivamus dum licet esse bene”! Hetgeen zoveel betekent als: “Leef erop los zolang je kunt, het is je maar even gegund”.